söndag 12 februari 2012

Frukost med extra allt

Ni som har följt den här bloggen ett tag vet sedan tidigare att jag älskar frukost och att scones är en favoritstart på dagen. I helgen fick det därför bli en frukost med "extra allt". Med andra ord serverades naturell yoghurt med äpple, kanel och nötter, det bakades scones och alla pålägg som fanns i kylen dukades fram för en riktigt ordentlig helgfrukost.


Det blev en snabblagad variant på scones med fullkorn. När man bakar scones med flytande margarin är det snabbt och enkelt att blanda fettet med övrig degvätska och det går på så sätt ännu lättare att blanda ihop degen än om du använder vanligt smör eller margarin. Även om smör i degen blir godast, tycker jag att den här snabbare versionen också smakar väldigt bra. 


Fullkornsscones (1-2 port)

1 dl fullkornsmjöl
3/4 dl vetemjöl
1/4 grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/4 dl flytande margarin
3/4 mjölk, filmjölk eller naturell yoghurt

Sätt ugnen på 250 grader. Om du har en snabbfunktion använd den gärna, men kom ihåg att slå över till vanlig ugnsvärme innan du sätter in plåten. Blanda alla torra ingredienser. Mät upp margarin i ett decilitermått och fyll på måttet med mjölk, filmjölk och yoghurt. Häll ner i bunken med de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg. Gör en scone, skär ett kryss över kakan och gaffla. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 


När det gäller pålägg till scones går tankarna ofta till ost och marmelad alternativt en sötare variant med vispat smör eller grädde och sylt. En favorit jag har är "vanliga" frukostpålägg så som ost, skina och grönsaker eller ägg och kaviar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar