lördag 4 december 2010

Adventsfika

Efter mycket jobb, lite matlagning och obefintlig uppdatering på bloggen serveras det på adventsfika hemma hos mig. Det blev pepparkaksmuffins med "vanlig", men ack så god, glasyr. Detta trots att jag hade tänkt göra fluffig, amerikansk som jag nämnt tidigare. Det här receptet ger riktigt saftiga muffins med julig smak och lingonen blir fin dekoration men passar även utmärkt till pepparkakssmaken på muffinsarna.


Pepparkaksmuffins med lingonglasyr

100 g rumsvarmt smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat

2 dl philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
25 g rumsvarmt smör
0,5 dl lingon, färska eller frysta

Sätt ugnen på 225 grader. Rör fett och socker poröst med en elvisp eller matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Placera muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna och grädda ca 10 min.

Blanda alla ingredienserna utom lingonen till glasyren och vispa med elvisp tills den är slät, cirka 5 min. Vänd försiktigt ner lingonen. Tänk på att glasyren blir lösare om du använder frysta lingon. Fördela glasyren på de avsvalnade muffinsarna.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Hur stor är satsen? Hur många muffins blir det på ett ungefär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rebecka!
      Det blir ungefär 20 muffins. Om du inte tänkte servera alla på en gång, går det bra att frysa in muffinsen utan glasyr. Tänk då bara på att de ska vara helt upptinade innan du brer på glasyren.
      Lycka till!

      Radera