fredag 10 februari 2012

Fredagsfirande!

Det har hunnit bli fredag, igen, och ikväll har det firats med champagne. När kära vänner köper lägenhet och flyttar till Stockholm får man passa på att fira.


Till härligt god dryck serverades en matig sallad med varmrökt lax och en massa andra godsaker. När det gäller sallad brukar det ofta vara ett vinnande koncept att låter godsakerna utgöra basen och så addera lite grönsallad till det, istället för att låta sallad, pasta eller bönor utgöra större delen av maträtten. Jag bjöd för övrigt på en liknande blandning förra våren.


Laxsallad med dijonvinägrette (4 port)

ca 400 g rensad varmrökt lax
1 påse blandsallad
1 knippe färsk sparris
2 avokado
1 burk kronärtskockshjärtan
10 st soltorkade tomater
1 liten påse pinjenötter
2 dl riven Västerbottensost

2 msk dijonsenap
0,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Skär bort några centimeter längst ner på sparrisen. Koka därefter sparrisen i några minuter i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten och skär i mindre bitar. Häll bort spadet från kronärtskockorna och skär varje hjärta i fyra delar. Dela och kärna ur avokadon, skär i bitar. Skär tomater i smala strimlor. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Var uppmärksam eftersom de lätt bränns vid. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Justera andelen senap, vinäger och olja efter behag. Lägg upp sallad på ett fat och toppa med salladsingredienserna. Varva med vinägretten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar