söndag 23 oktober 2011

Söndagsstek

Efter en skön dag i solen, tillagades det söndagsstek i mitt kök. Det blev fransyska på älg som fick koka ganska länge med rödvin, oxbuljong, lök och morötter. Riktigt god stek som serverades med blomkålsmos och vitlöksfrästa haricots verts.


Rödvinsbräserad fransyska med blomkålspuré

1 kg fransyska
2 msk smör
2 gula lökar
2 morötter
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 msk tomatpuré
4 dl rött vin
4 dl oxbuljong
0,5 dl mellangrädde

1 blomkålshuvud
2 dl mellangrädde
salt och peppar

200 g haricots verts
1 vitlöksklyfta
1 msk smör

Skala lök och morötter och skär i mindre bitar. Bryn steken i smör i en gryta, krydda med salt och peppar. Lägg grönsaksbitarna, lagerblad, timjan och tomatpurén i grytan. Häll på vin och buljong. Låt steken småkoka i 1 1/2-2 timmar, tills köttet känns mört. Dela upp blomkålen i buketter och koka med grädden tills kålen är mjuk, ca 10 minuter. Mixa därefter till en slät puré och krydda med salt och peppar. Låt stå under lock för att hålla värmen. När steken är mör, ta upp löken och morötterna. Mixa grönsakerna till en slät puré. Sila grönsakspurén och häll även spadet från grytan genom silen. Koka upp den silade skyn tillsammans med 0,5 dl mellangrädde. Smaka av såsen med salt och peppar. Stek haricots verts i lite smör och hackad vitlök. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar