1 portionsbit fryst lax
1 msk medelgrovt havssalt
2 tsk rörsocker
1/2 tsk krossad vitpeppar
1 liten rödbeta
1 avokado
3 körsbärstomater
1/2 rödlök
3 skivor Lingongrova (eller liknande)
ca 3 cm pepparrot på tub
1 dl turkisk yoghurt
citronskal från 1/2 citron
2 tsk citronsaft
Låt laxen tina. Gnid in laxbiten med salt, socker och vitpeppar. Skala och grovriv rödbetan, lägg rivet runt om laxen. Placera laxbiten i en plastpåse, knyt ihop och låt grava i kylskåp i två dagar. Vänd gärna några gånger under gravningen. Vid servering, skrapa bort rödbetsrivet och skär laxen i tunna skivor.
Skär varje tomat i fyra bitar, hacka lök och blanda med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå och dra en stund. Skär avokado i bitar och blanda med tomatröran. Blanda pepparrot, yoghurt, citronskal och saft. Skär ut fyra lika stora kvadrater ur brödet. Lägg på tomat- och avokadoröran, toppa med lax och pepparrotssåsen.
Rostbiffen som helstektes på låg värme (ca 100 grader) i ugnen serverades med morötter, palsternacka och sparris. Rotsakerna stektes i ugnen med skal, medan sparrisen först kokades för att därefter blandas med rotsakerna för att snabbt rostas med ugnens grillfunktion.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar