söndag 1 maj 2011

Sköna maj välkommen!

Efter en tyst månad under april blir gårdagens Valborgsmiddag en nystart för bloggen i maj. Igår serverades det någonting jag aldrig gjort tidigare, nämligen rödbetsgravad lax. Det kändes kul att prova något nytt och det blev riktigt gott. Jag provade dessutom att bara grava en portionsbit laxfilé. Att servera gravad lax med avokado och pepparrot är en inspiration från Marcus Samuelssons nya restaurang Red Rooster i Harlem. Till varmrätt blev det rostbiff och primörer.


Rödbetsgravad lax med avokado och pepparrotskräm

1 portionsbit fryst lax
1 msk medelgrovt havssalt
2 tsk rörsocker
1/2 tsk krossad vitpeppar
1 liten rödbeta

1 avokado
3 körsbärstomater
1/2 rödlök
3 skivor Lingongrova (eller liknande)
ca 3 cm pepparrot på tub
1 dl turkisk yoghurt
citronskal från 1/2 citron
2 tsk citronsaft

Låt laxen tina. Gnid in laxbiten med salt, socker och vitpeppar. Skala och grovriv rödbetan, lägg rivet runt om laxen. Placera laxbiten i en plastpåse, knyt ihop och låt grava i kylskåp i två dagar. Vänd gärna några gånger under gravningen. Vid servering, skrapa bort rödbetsrivet och skär laxen i tunna skivor.

Skär varje tomat i fyra bitar, hacka lök och blanda med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå och dra en stund. Skär avokado i bitar och blanda med tomatröran. Blanda pepparrot, yoghurt, citronskal och saft. Skär ut fyra lika stora kvadrater ur brödet. Lägg på tomat- och avokadoröran, toppa med lax och pepparrotssåsen.


Rostbiffen som helstektes på låg värme (ca 100 grader) i ugnen serverades med morötter, palsternacka och sparris. Rotsakerna stektes i ugnen med skal, medan sparrisen först kokades för att därefter blandas med rotsakerna för att snabbt rostas med ugnens grillfunktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar