onsdag 20 oktober 2010

Härliga helg

Även om jag verkligen älskar Stockholm är det ganska skönt att få komma ut på landet för en stund. Och nu har jag haft en riktigt härlig helg med tjejerna i en stuga vid Mälaren. Långa promenader i solen, en massa god mat och trevligt sällskap är ett recept på avkoppling.


Och eftersom detta är en matblogg måste ju så klart några av helgens läckerheter få lite plats också. Efter en härlig förmiddag i solen bjuds det på en krämig rotsakssoppa.



Krämig rotsakssoppa

1 röd lök
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri (ca 200g)
1 bit kålrot (ca 200g)
7 dl grönsaksbuljong
3 dl matlagningsgrädde
Färsk timjan


Hacka lök och rotsaker i tärningar. Hetta upp en gryta och fräs rotsakerna i några minuter. Häll över buljongen och låt koka ihop tills rotsakerna blivit. Blanda ner grädden och hackad timjan. Smaka av med salt och peppar.

På eftermiddagen serverades det kaffe med kaka, och inte vilken kaka som helst. Det blev Leilas choklad- och hallonscones som serverades med grädde. Nybakt bröd är ju nästan alltid det bästa och fördelen med scones är snabbheten. På mindre än en halvtimme har du jättegott fikabröd, rykande varmt direkt från ugnen.


Leilas choklad- och hallonscones


8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g hackad mörk choklad 70%
150 g frysta hallon

Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, socker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk och hacka chokladen i små bitar. Blanda vätskan och chokladen i de torra ingredienserna till en deg. Blanda försiktigt i de frysta hallonen utan att de går sönder. Platta ut degen till cirka 3 cm tjock på mjölat bakbord och stansa ut runda scones eller skär i trekantiga bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Bakas i ugn 250 grader till gyllene färg, cirka 10 minuter.

Recept från Leila Lindholms Piece of cake.


Lördagskvällen firas med stek tillsammans med de klassiska tillbehören, potatisgratäng och haricot verts. Ett riktigt bra tips för att få en saftig stek är att låta tillagningen ta tid. Använd ugnstermometer och låt köttet stekas i ugnen på låg värme. En stek på drygt 1 kg tar ungefär en och halv timme att tillaga i 100 grader. Det är dock svårt att sätta en tid på hur lång tid det tar utan gå på köttets innertemperatur, beroende på hur vällagat du vill att det ska vara. För biff, rostbiff, oxfilé, och lamm gäller riktlinjen blodigt 50 grader, medium 54-55 grader och genomstekt 62-70 grader. Men innan du sätter igång, kontrollera vilket gradtal som gäller för det kött du ska tillaga och hur välstekt du vill ha det.


2 kommentarer:

  1. Å Anna. Söta, fina Anna! Allt var så himla gott. Exakt så gott som det ser ut på bilderna, nja, ännu godare faktiskt. =)
    Jag och Filip har diskuterat och kommit till ett gemensamt beslut: Vi adopterar dig helt enkelt, vore helt underbart att ha en alldeles egen Anna hemma!

    Puss på dig söta människa!

    / Elin

    SvaraRadera
  2. Åhh vad god soppan är. Jag hade i lite riven ingefära och vitlök också vilket blev jättegott. Ett litet tips från Helena.

    SvaraRadera