tisdag 12 oktober 2010

Italia amore

Den godaste italienska maten jag någonsin ätit var hemma hos en italiensk familj i USA, där jag blev bjuden på hemmagjorda köttbullar. Efter den måltiden har blandningen med köttbullar, tomatsås, pasta och en massa parmesanost fått en särskild plats i mitt hjärta. Köttbullarna ska helst serveras med färsk pasta och tomatsåsen ska gärna få koka ihop länge med köttbullarna för att smakerna verkligen ska gifta sig. Detta på äkta italienskt vis där matlagningen gärna får uppta en stor del av dagen. Men det går även laga denna rätt i lite mer snabbmatsvariant och det är inte helt fel, det heller.
Italienska köttbullar

400g köttfärs
två skivor vitt bröd (eller ca 4 msk ströbröd)
1 dl vatten
1 ägg
1 vitlösklyfta
hackad persilja
salt och peppar

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 förp krossade tomater
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
oregano
salt och peppar

Blanda bröd (ev ströbröd) och vatten, låt stå ca 10 min. Rör i hop med köttfärs, ägg, vitlök, persilja, salt och peppar. Rullar till lagom stora bollar och bryn på ytan i upphettad stekpanna.

Hacka lök och vitlök. Fräs löken i matfett i en stekgryta och slå över krossade tomater. Smaksätt med buljongtäning, soja och oregano. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt sedan köttbullarna som får koka ihop med tomatsåsen, medan pastan kokar.

Servera med färsk basilika och riven parmesanost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar