tisdag 15 mars 2011

Mjölkfritt

Anledningen till att jag köpte sojamjölk var för att jag skulle göra den här efterrätten. Det är ju alltid kul att göra nåt nytt och när det är allergier inblandat får man automatiskt prova nya ingredienser. I det här fallet var det sojamjölk och havregrädde. Pannacottan blev jättegod och betydligt lättare än vanlig gjord på grädde. Havre och sojasmaken gjorde sig riktigt bra till hallonen och det här är en efterrätt att prova, oavsett om du är mjölkintolerant eller inte.


Hallonpannacotta med havre och soja (4 pers)

1 vaniljstång
1 pkt havregrädde Oatly imat 13%
1,5 dl sojamölk
1,5 dl frysta hallon
0,5 dl socker
3,5 gelatinblad

Hallon och blåbär till servering

Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Värm havregrädde, sojamjölk, frysta hallon, vaniljfrön och -stång samt socker i en kastrull. Mosa hallonen mot kanten av pannan för att färga vätskan rosa. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Sila den varma blandningen genom en sil, häll därefter blandningen i en kastrull och värm på nytt. Ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Rör tills gelatinet smält och låt blandningen svalna. Fyll fyra glas och låt stelna i kylen ca 4 timmar. Servera med färska bär. Det går även bra att servera med frysta bär, kom då ihåg att ta fram och tina bären i god tid innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar