onsdag 2 januari 2013

Välkommen 2013

Jag tänkte att jag skulle välkomna det nya året här på bloggen med ett inlägg från förra årets sista middag. Nyårsafton firades in med en riktigt lyckad middag tillsammans med nära och kära. Förrätten blev en riktig hit bland gästerna och det är absolut något jag kommer göra igen, nämligen laxtartar med salmalax. Den här gudomliga laxen är en favorit som jag tidigare serverat i japansk tappning. Sen följde helstekt oxfilé med mandelpotatissnurror på smördeg och Västerbottensost. Middagen avslutades med en ljuvlig gräddfilspannacotta med mandelkaka och färska hallon. Det nya året firades med andra ord definitivt inte in på tom mage. 


Laxtartar (4 port)

280 g salmalax
120 g rödlök
35 g kapris (små)
1 1⁄2 msk gräslök
4 tsk riven parmesan
1 msk dijonsenap
2 msk god olivolja
Lantchips (lättsaltade)

Skär laxen i små tärningar på ca. 1⁄2 x 1⁄2 cm. Hacka rödlök och gräslök fint. Precis före servering blandas alla ingredienser utom potatischipsen. Smaka av med salt och peppar och några droppar citron. Forma tartaren som en fyrkant eller cylinder och toppa med ett par potatischips.

Om du vill ha tartaren till varmrätt kan du utöka receptet något och servera med en fräsch sallad till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar