söndag 23 december 2012

Dan före dopparedan

Det är en dag kvar till julafton och det är så härligt att få njuta av en vit jul i underbara Norrland. Imorse gjorde jag dagen till ära Leilas saffransscones. Som jag redan nämnt mer än en gång på bloggen älskar jag scones och då kändes det lite extra juligt att tillsätta saffran i sconesen så här "dan för dopparedan". Vi åt dem med Västerbottensost och björnbärsmarmelad vilket kan rekommenderas. Något som kan passa bra till frukost eller eftermiddagsfika så här i juletid. Med det vill jag passa på att önska er alla en riktigt god jul!


Saffransscones (8 scones)

2 dl mjölk
1 g saffran
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
Ägg och mandelspån till pensling

Sätt ugnen på 250 grader. Koka upp mjölken med saffranet och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Blanda ägg, saffransmjölk och de torra ingredienserna till en deg. Platta ut degen till två tekakor, skär ett kryss över kakorna och nagga. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar