Upp och nervänd mjuk pepparkaka med äpple
Topping
4 msk smör
1,2 dl farinsocker
en nypa salt
3 äpplen
Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1,5 tsk malen kardemumma
Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär i skivor. Smält smöret till toppingen i en stekpanna och häll i socker. Låt koka ihop i ca 4 minuter och krydda med salt. Dra av från värmen och häll kolasmeten i en kakform (25 cm). Ta inte en springform eftersom kolasmeten kan rinna ut. Lägg i äppelskivorna.
Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner gräddfil och smör. Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och rör tills den är slät. Häll kakan över äppelskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Känn på kakan med en provsticka så att den inte är kladdig i mitten. Vänd upp kakan ganska direkt efter du tagit den ur ugnen så att kolasmeten inte fastnar i botten. Servera ljummen eller kall, gärna med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar