lördag 8 december 2012

Adventsfika

Efter säsongspremiär i skidspåret fick vi unna oss gott adventsfika efter lunchen. En bit mjuk pepparkaka från gårdagskvällens middag och så saffransknutar med kardemumma. Pepparkakan var en variant på det här receptet. Min kaka blev inte riktigt lika fin, men ack så god! I originalreceptet var det sirap i pepparkakan och det skulle vara kul att prova, men igår orkade jag inte räkna om måtten så det var därför det fick bli ett svenskt pepparkaksrecept.


Upp och nervänd mjuk pepparkaka med äpple

Topping
4 msk smör
1,2 dl farinsocker
en nypa salt
3 äpplen

Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1,5 tsk malen kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär i skivor. Smält smöret till toppingen i en stekpanna och häll i socker. Låt koka ihop i ca 4 minuter och krydda med salt. Dra av från värmen och häll kolasmeten i en kakform (25 cm). Ta inte en springform eftersom kolasmeten kan rinna ut. Lägg i äppelskivorna. 

Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner gräddfil och smör. Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och rör tills den är slät. Häll kakan över äppelskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Känn på kakan med en provsticka så att den inte är kladdig i mitten. Vänd upp kakan ganska direkt efter du tagit den ur ugnen så att kolasmeten inte fastnar i botten. Servera ljummen eller kall, gärna med lättvispad grädde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar