söndag 16 januari 2011

Familjemiddag

Helgen har spenderats tillsammans med familjen i Linköping. IKEA, kortspel, Solsidan och god mat är helgens ledord. Den goda maten utgjordes av fylld fläskfilé med ugnsbakade rotsaker och så efterrätt, chokladmousse med hallonkompott och vispad grädde.


Fylld fläskfilé med ugnsbakade rotsaker

2 st fläskfiléer
6 skivor parmaskinka
10 soltorkade tomater
2 frp mozzarella

2 potatisar
4 morötter
1 palsternacka
400 g rotselleri
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Rosmarin
Salt och peppar

Sätt på ugnen på 200 grader. Skär rotsakerna i bitar och lägg i långpanna (spara rödlök och paprika till senare). Ringla över olivolja, krydda med pressad vitlök, rosmarin, salt och peppar. Sätt in långpannan i ugnen. Bryn fläskfiléerna och låt svalna något. Skär ett snitt längs med filéerna och fyll med skivor av mozzarella och soltorkade tomater. Linda därefter skinkan runt filéerna och placera i en ugnsfast form. Samtidigt som fläskfilén ställs in i ugnen, lägg till rödlöksklyftorna och paprikabitarna till rotsakerna och rör om. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter eller tills dess att kött och rotsaker är färdiglagade.


Chokladmousse med hallonkompott

1 dl vispgrädde
1 ägg
100 g mörk choklad (gärna ca 70 %)
1 dl kesella

3 dl frysta hallon
Rivet citronskal från 1/2 citron
1 msk socker

1 1/2 dl vispgrädde

Vispa grädden till chokladmoussen. Smält därefter chokladen. Vispa ägget och blanda i chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvargen och därefter den vispade grädden. Skeda upp i portionsformar och låt stå i kylen minst en timme. Tina hallonen och koka upp tillsammans med citronskal och socker, låt svalna. Vispa grädde till servering. Häll över hallonkompotten över chokladmoussen och klicka på vispad grädde. Pudra över kakao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar