lördag 16 mars 2013

Börja med nybakat

Det är lördag och finns det något bättre sätt att börja dagen på än med nybakat bröd? Inte om jag får säga min mening. Scones i all ära, men det är ju gott med jästbröd också. Problemet är ju då att det krävs en hel del tid för jäsning. Med tanke på det är kalljäst bröd helt optimalt för helgmorgnar. Igår kväll passade jag på att baka ihop en deg som sedan fick jäsa i kylskåpet över natten. Imorse var det bara att slå på ugnen, baka ut bröden och sen grädda. Därefter väntade en mysig helgfrukost med nybakade dinkelfrallor.


Kalljästa dinkelfrallor (8 st)

1/2 pkt jäst
4,5 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt (+ en nypa havssalt)
6 dl siktat dinkelmjöl
4 dl vetemjöl special

Dag 1
Lös jästen med lite av vattnet i en bunke. Häll i resten av vattnet samt saltet och oljan. Rör i mjölet, lite åt gången. Arbeta degen med maskin i ett par minuter. Tänk på att degen ska vara lite kladdig och att allt mjöl kanske inte går åt. När degen är färdigarbetad, täck bunken med plastfolie och ställ därefter in i kylskåpet. Låt degen jäsa i ca 8 timmar.

Dag 2
Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Dra ut degen till en avlång platta (ca 10x40 cm) och skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan nedåt och lägg på ett bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. När bröden jäst klart, för över bakplåtspappret till den heta plåten och ställ in den i ugnen igen. Lägg två isbitar i botten på ugnen och sänk värmen till 250 grader. Grädda bröden i ca 15 minuter, till de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar