tisdag 23 augusti 2011

Brödbak

Ikväll har det bakats bullar i mitt kök. Ett riktigt mättande och gott frukostbröd, där grundreceptet bara innehåller grahamsmjöl, vetemjöl, jäst och vatten. Detta är en något uppdaterad version med olivolja, havssalt, frön, nötter och torkad frukt. Eftersom det är första gången jag provar baka de här bullarna blev det lite på känn med smaksättningen. Men det är ju roligt med lite variation så jag funderar redan på hur jag ska kunna experimentera nästa gång. Det kanske blir att tillsätta brödkryddor och ännu mer nötter.


Jannikas grahamsbullar (ca 24 bullar)

6 dl grahamsmjöl
6dl kokande vatten

1 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
10 dl vetemjöl
3 nypor havssalt
0,5 dl linfrö
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl hackade valnötter
10 st torkade fikon

Blanda grahamsmjöl och kokande vatten, rör ihop till en gröt och låt svalna under bakduk. Detta går bra att förbereda några timmar i förväg. Smula ner jäst i en degbunke och blanda med ljummet vatten. Rör ner olja och salt. Arbeta in lite av vetemjölet och tillsätt därefter linfrö, solrosfrön, valnötter och fikon. Tillsätt resten av mjölet och arbeta tills degen blir smidig. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Gör bullar och låt jäsa ytterligare 40 minuter på plåt under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Tack Jannika för ett härligt recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar