lördag 24 mars 2012

Moules Friday!

Igår lagade jag moules marinières till middag med tjejerna och jag måste säga, vinkokta musslor är ju helt gudomligt. Moules frites är ju annars en klassiker, men bäst i min smak är om musslorna serveras tillsammans med ett riktigt gott bröd.


Jespers moules (4 port)

2 kg musslor
1 flaska vitt vin
8 dl grädde
1 purjolök
1 nät scharlottenlökar (ca 8 st)
persilja

Koka upp vin och grädde och låt reducera till hälften. Häll upp musslorna i en skål och låt stå under rinnande kallt vatten i minst 20 minuter. Borsta därefter musslorna och plocka samtidigt bort de som inte är stängda. Finhacka scharlottenlök och skär purjolöken fint. Bry löken i smör i en stor kastrull. Häll i de rengjorda musslorna och försök röra runt i löken så gott det går. Slå över vin- och gräddblandningen. Alternativt om du har två tillräckligt stora kastruller häller du musslorna över i kastrullen med vätskan. Lägg på lock och koka i några minuter tills du ser att musslorna öppnat sig. Hacka persiljan och strö över  musslorna. Servera med aioli och bröd.


Vi fick receptet av Monikas pojkvän som även tipsade om riktigt gott vin till maten. Leth Grüner Veltliner, vilket dessutom är ett av mina favoritviner när det kommer till just vitt vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar