söndag 4 december 2011

Andra advent och saffransbullar

Hoppas att ni njuter av advent lika mycket som jag. Stjärnorna hänger i fönstret, julmusiken ljuder från högtalarna, andra ljuset är tänt och just nu luktar det nybakta bullar i min lägenhet. Kan det bli bättre? Jag har bakat saffransbullar idag och valde att göra två olika varianter, saffranssnurror med vit choklad och typ sticky buns med saffran. Inte särskilt traditionella, men väldigt goda! Jag gjorde saffransdegen från Leilas recept som jag tycker brukar bli bra. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek och välj sen önskad fyllning.


Saffranssnurror med vit choklad

1/2 sats vetedeg med saffran

25 g rumstempererat smör
100 g vit choklad
pärlsocker
uppvispat ägg

Kavla ut degen och bred ut smöret. Riv chokladen och strö över. Rulla ihop till en tajt rulle och skär i skivor. Låt jäsa ca 30 minuter på plåt. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Sticky buns med saffran 

1/2 sats vetedeg med saffran

50 g rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 dl riven mandelmassa
1 dl pecannötter
1 dl russin
råsocker
uppvispat ägg
0,5 dl hackade pecannötter

Blanda ihop smör, socker, kryddor och mandelmassa. Kavla ut degen och bred ut smörblandningen. Strö över hackade nötter och russin. Rulla ihop till en tajt rulle och skär i skivor. Lägg snurrorna på ett bakplåtspapper i en ugnsfast form (ca 20x30 cm). Tänk på att de ska jäsa ihop, så lägg dem kant i kant. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över socker och nötter. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Namnet sticky buns är benämningen på amerikanska kanelbullar med glasyr. Så om du vill kan du även ringla över den här glasyren över bullarna när de svalnat.

100 g philadelphiaost

1 msk ljus sirap 
0,75 dl florsocker
1 lime (skal och saft) 

Blanda under tiden ihop philadelpiaost, sirap och florsocker. Smaksätt med limesaft och skal. Vispa ihop glasyren med elvisp tills den blir fluffig. Ringla över bullarna. Skär bullarna i bitar och sen är det bara att servera!


Tänkte att jag skulle passa på att tipsa om en trevlig blomsterinslagning också. Om du ska ge bort en blomma utan kruka blir det jättefint att ta tidningspapper och knyta en rosett runt. Tack Emelie för hyacinten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar