söndag 21 november 2010

Tjuvstart på julen

I helgen har det bakats hemma hos mamma och inte vilket bak som helst, utan lussekatter. Med en vecka kvar till advent, kändes det ok att tjuvstarta lite på julen. Lussekatter är något jag verkligen kan längta efter, kanske eftersom man bara äter dessa underbara saffransbullar under någon månad per år. Jag har ett riktigt bra recept, med mycket smör och kesella, som ger saftiga och goda bullar.


Lussekatter

5 dl mjölk
3 pkt saffran
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
250 g kesella
100g mjukt smör
16-17 dl mjöl

russin
1 ägg för pensling

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och gör lussekatter i önskad storlek. Lägg bullarna på en bakplåt. och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Tryck ner russin i bullarna. Vispa upp ägg till penslingen, pensla bullarna och grädda i 7-9 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler.



Jag bakar alltid med smör eftersom det ger betydligt mer smak än margarin och kan varmt rekommendera vetemjöl special för extra luftiga bullar. Ett annat tips, är att göra saffransbullar med fyllning. Min favorit är då att med samma deg som ovan, göra vanliga bullar fyllda med smör och riven vit choklad. Chokladen passar väldigt bra ihop med saffransdegen och bullarna med fyllning blir otroligt saftiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar